Hva skjer?

 

Kulturminnebøndene arbeider med podkastprosjektet Ravinepodden; et prosjekt støttet av Norsk Kulturråd via ordningen «Prosjekt kulturvern» og Viken fylkeskommune via ordningen «Tilsagn om tilskudd til utvikling av reiselivet i Akershus/Viken»

IMG_8493Sommeren 2020
Kulturminnebøndene hadde det kulturhistoriske landskapet i Vormadalen i fokus. To arrangement inviterte folk ut i landskapet. I tillegg gjennomførte Kulturminnebøndene et kveldsseminar om gamle tekstiler. Arrangementene lot seg gjennomføre tross restriksjoner pga smittevernsituasjonen. Også årets Vegalangs i Vormadalen ble gjennomført. Åpning av skiltprosjekt og sykkelløype.
Ravinevandringen på villblomstenes dag var fullbooket med 50 deltakere. 13 personer deltok på slåttekurset. Kveldsseminaret i september var vellykket og godt besøkt.
Se bildedokumentasjon fra Kulturminnebøndenes slåttekurs.

 

Lær å slå med ljå!

Slåttekurs med Kåre Homble

Slåttekurs med Kåre Homble

Søndag 26.juli kl.09.00-16.00. Oppmøte på Veset gård

Kulturminnebøndene, i samarbeid med Monark og Naturvernforbundet i Nes, arrangerer slåttekurs under Vegalangs. Biolog Kåre Homble er dreven instruktør. Arrangør har slåtteutstyr som kursdeltakerne får låne og bruke.
Under kurset skal deltakerne lære den gamle kunsten å bruke ljå til skjøtsel av blomsterenger og slåttemark. Interessen for ljåslått har økt de siste årene. Bare i Nes kommune fins det i dag slåttenger ved Hvamshaugen (Gamle Hvam), Nestangen og Veset. Også stadig flere plener blir omgjort til blomsterenger. Slåttekurset arrangeres på Veset. Kursdagen starter ved husmannsstuene der kursdeltakerne slår eng samt hesjer. Dagen avsluttes med tur ned til Fleskebakken, slåttenga i Vesetdalen, som etter fire år med slått har fått status som spesiell verdifull slåtteng (A-verdi).
Kurset vil ha et begrenset antall deltakere.
Påmeldingen: Kulturminnebondene@gmail.com . Betal inn 150 kroner til konto: 1271.26.44484 (dekker slåttegrøt, kaffe og biteti).
Vegalangs i Vormadalen
Ei sykkelløype til utvalgte kulturminner i Vormadalen åpner offisielt søndag 26. juli. Ett av stoppene på sykkelruta er husmannsstuene på Veset. Det betyr at syklistene på turen får se slåtten som pågår denne søndagen. Sjekk hele programmet for Vegalangs i Vormadalen.

 

blomsterengIMG_5905

Vellykket vandring. Gjennomført med maks antall deltakere, dvs. 50 deltakere, kfr. omtaler fra turen.https://www.facebook.com/kulturminnebondene/ 

Velkommen til vandring på Villblomstenes dag 14.juni
Ravinevandring: kl.16.00 – 19.30. Oppmøte ved parkeringsplassen ved vekta ved Esval Miljøpark.

Bli med ned i dalene mot Vorma, opplev blomstereng, se villblomster og bli oppdatert på hva de heter. Se trær og vekster du ikke kjenner og landskap du sannsynligvis sjelden søker. Den årlige guidede ravinevandringen til Kulturminnebøndene gir muligheten.
Opplegget er tilpasset smittevernsituasjonen. Som arrangør har vi brukt utfordringen til å plusse på nye naturopplevelser slik som Løytnantstien, bratte ravinerygger og gravhauger. Hensikten med den nye svingen på løypa har vært å lage en rundtur slik at vi unngår felleskjøring tilbake til start.
Om arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/196222828339713/
Årets rute
Ravinevandringen går på Villblomstenes dag, som blir markert i hele Skandinavia denne søndagen. Vandringen følger innarbeidet trasé ned til Vorma. Det innbefatter slåttenga i Fleskebakken og mangfoldet nede i det grønne bekkeløpet i Vesetravina med gammelskog, alm, strutsevinge, kjuker og kaprifol. I motsetning til tidligere vandringer der vi har fulgt elvelandskapet opp til Huser, vender vi denne gangen nedover og svinger opp ravineryggen og følger den vakre Løytnantstien før vi tar oss ned til Hol gård ved Vorma. På østsiden av Vorma er det to garder som ligger helt ved elvekanten, Huser og Hol. I år blir det Hol som deltakerne på ravinevandringen får besøke. Vi stopper på garden for rast. Deltakerne er oppfordres til å ta med niste. Fra Hol går vi opp til de gamle gravhaugene i ravinelandskapet før vi tar oss tilbake til parkeringsplassen, som i år er ved Esval Miljøpark. Det korona-reviderte opplegget gir også god mulighet til å se kontrasten mellom det uberørte ravinelandskapet og det ravinelandskapet som er gjenfylt med masser.
Smitteverntiltak
Årets tur tar smittevernhensyn ved at biolog Kåre Homble ikke blir alene guide, men blir supplert med flere slik at deltakerne går gruppevis. Blant guidene er forfatter Sverre Solberg, som i fjor kom med boka «Ravinene. Østlandets jungel». Solberg tar med seg noen bøker for salg. Ved å legge oppmøtet til parkeringsplassen ved vekta utenfor Esval Miljøpark. (Miljøparkvegen) får vi start og mål på samme sted. Guidene møter turdeltakerne ved parkeringsplassen. Turen er gratis, men av smittevernhensyn må vi kreve påmelding med navn og telefon til: kulturminnebondene@gmail.com Påmeldingsfrist 12.juni.